Spanyol

Sziasztok! /Hola a Todos! 

Szente Ágnes vagyok, jelenleg spanyol nyelvet és irodalmat tanulok az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. De miért is írok ide? Mert a spanyolos „pályafutásom” itt, a Margitban kezdődött. Célirányosan jöttem ebbe a gimnáziumba, mert tudtam, hogy itt lehet spanyolul tanulni, ami már régóta az egyik álmom volt, és mindig is tudtam, hogy ezzel a nyelvvel szeretnék foglalkozni, de ez a célom nem teljesülhetett volna, ha nem vesznek fel ide. De kanyarodjunk vissza magához a nyelvhez, ami a legtöbb anyanyelvi beszélővel rendelkezik, illetve különböző felmérések szerint az első öt között szerepel a világon. Már ezért is érdemes spanyolul tanulni, gondolj bele, hogy mennyi emberrel tudod megértetni magad, ha ezt a nyelvet beszéled, mennyi új barátot szerezhetsz a spanyolnak köszönhetően! (Ráadásul a spanyolok nagyon hálásak, ha valaki Magyarországon spanyolul szól hozzájuk J) De miért éri meg még ezt a nyelvet tanulni? A rengeteg lehetőség miatt, amit ad: külföldi tanulás az Erasmus programon keresztül, itthon négy egyetem kínál spanyol nyelvi képzéseket. És ki ne akarna egy olyan egyetemen tanulni, aminek saját „kastélya” van?

A legnagyobb élményt, amit a spanyol adott, nem is említettem: idén nyáron egy hónapot töltöttem kint Santiago de Compostelában a gallego nyelv tanulásával. A gallegot Spanyolország északnyugati csücskében lévő Galicia autonóm közösségben beszélik, beszélőinek száma 3-4 millió főre tehető, ám bizonyos történelmi és egyéb okok miatt egyre kevesebben beszélik a gallegot. Jómagam is az első napokban inkább spanyolul szólaltam meg, majd később már inkább a galíciai nyelvet használtam. Ennek az ösztöndíjprogramnak köszönhetem azt, hogy Galicia pár csodálatos helyeire ellátogathattam. Kihagyhatatlan látványosság a Santiago de Compostelai katedrális, ha lesz lehetőségetek, mindenképpen látogassátok meg a Pórtico da Gloriát is, ami a katedrális egyik kapuzata, ami több éven át felújítás alatt állt, de ma már látogatható.

Ám Galicia nem csak épületekből áll, hanem szemet gyönyörködtető tájakban is bővelkedik. Ilyen például az Ézaro vízesés és Fisterra („Világvége”), azaz Spanyolország legnyugatibb pontja. Érdekes látványosság még a leghosszabb horreo (régi, termények tárolására szolgáló épület) Carnotában.  Rendkívül szép az Ons szigetcsoport is, ahova csak különleges engedéllyel lehet beutazni a szigeteken lévő különleges növények, és madárfajok miatt.

Szóval, ha eddig kételkedtél volna, hogy a spanyol nyelvet válaszd második nyelvként, ne tedd! Vágj bele! A spanyol egy csodálatos nyelv, könnyen tanulható, és általa a többi újlatin nyelv is könnyebben tanulható. Elmondhatjuk továbbá, hogy a spanyolnak nagy a presztízse, és nem utolsó sorban remek tanárok tanítják a Margitban!

¡Hasta pronto!